paula front.jpg

PAULA

Liefde en vergelding

'Mijn complimenten voor het geweldig goed geschreven boek Paula!! Ik kon het niet meer wegleggen en heb het bijna in één stuk uitgelezen.'  (J.H.)

Zomeraanbieding: voor 17.50 thuisbezorgd! 

Paula, dochter van naar Nederland gevluchte ouders, ligt levenloos langs de weg. De politieman Brouwer staat voor raadsels. Een collega van Paula vertelt niet alles wat hij weet. Wat ging er mis?

‘Iedereen maakt wel eens een fout. Maar wat doen we als onze fouten al eerder zijn begaan? Wat als die fouten het plan zijn en niet meer ongedaan kunnen worden gemaakt? Hoe kunnen we onszelf genoeg doorzien om te stoppen voor het te laat is? Kunnen we onszelf ooit goed genoeg kennen?’  (Theatermaker Robert Icke over zijn voorstelling Oedipus)

Dat was mijn vraag. Het was ook de vraag waar de collega van Paula voor kwam te staan. Was hij te lichtvaardig omgesprongen met de regels van de cultuur waarin Paula opgegroeide?

Kan je in deze tijd nog een verhaal van twee mensen met een verschillende culturele traditie terug brengen tot een ontmoeting tussen mensen? Ik ben bij die zoektocht geholpen door gesprekken met vrouwen met een migratieachtergrond. Ze bleken een onmisbare bron van inspiratie.

 

Paula’ is meer dan het verhaal van een vluchtelinge die probeert haar weg in Nederland te vinden. Ik onderzoek motieven en universele menselijk gevoelens van hoop en teleurstelling, vertrouwen en afwijzing, liefde en verlies. Het raakt thema’s van schuld en boete.

'Paula' was aanleiding tot een artikel in de Stentor van 17 juli 2020. Lees hier. Het werd gewaardeerd tot beste artikel van de regionale bladen van die dag.
In dit filmpje beantwoord ik
 vragen over de achtergronden van 'Paula.'
nextweb_square.jpg

'Een roman biedt  de mogelijkheid om de gelaagdheid, de complexiteit en de ernstige consequenties van geweld in relaties en in families breed te schetsen.

Uit het voorwoord van 

Prof.Dr. J.H.L.J.Janssen

Bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit

'Het heeft me altijd getroffen hoe groot het dilemma kan zijn voor jonge migrantenvrouwen als zij moeten kiezen tussen een leven volgens de strenge tradities van hun familie en een leven in Nederland op basis van eigen keuzes. Keuzes die ook verkeerd kunnen uitpakken. Er vallen ondanks alle inspanningen nog steeds slachtoffers.  Het lot van deze vrouwen was voor mij een van de aanleidingen tot het schrijven van Paula.'

Voorproefje? Lees hier het eerste hoofdstuk!

Winkelprijs € 18,95
Excl  € 2,50 bijdrage portokosten
Zomeraanbieding nu € 17.50 thuis bezorgd!