top of page
Veerensmederij.jpg

'No Excuse'!  oog en oor voor kinderen in de opvang

            De theaterzaal van de Veerensmederij in Amersfoort neemt me in de houdgreep. De zwarte speelvloer, de gordijnen en de  schuin tegen de coulissen weggezette vleugel roepen herinneringen op aan de jaren dat ik als figurant meespeelde bij de Nederlandse Opera. En aan de tijd dat ik als amateur met kinderen zelf toneelstukken maakte.

        Ik snuif de lucht op en de repetitie kan zo  beginnen, want dit theater is de thuisbasis van de Holland Opera

        Ik ben er om een congres te bespreken. Je kunt deze zaal huren als er geen voorstellingen zijn. Mijn collega Frederike Meijer bespreekt de mogelijkheden met de bedrijfsleider. Ik zit erbij maar ben in een andere wereld. Het congres gaat over betere opvang en begeleiding van kinderen in de opvang. Kinderen die vaak traumatische ervaringen beleefd hebben

                 Een zaadje is geplant. Deze zaal vraagt om een theatrale opening. Geen woorden, maar ervaring. Meevoelen wat het voor een kind betekent te leven  in een  onveilige wereld. Ik wil als opening geen teksten, maar horen, zien en ondergaan.  Is het een goede ingeving of te hoog gegrepen? Ik loop er een paar dagen mee rond, fantaseer, schrijf een script en zoek muziek bij elkaar.

                 Kinderpostzegels, de financier van het congres, gelooft erin en stelt  geld beschikbaar. Maar wie voert het uit? De oplossing ligt soms dichtbij. Mijn jongste dochter geeft een tip en ik kom in contact met Floortje Bras van theatergroep Firma Zorgbehang en van Stichting Matta. Ze luistert, begrijpt en maakt in haar eigen taal  en met nieuwe muziek van Kasper de Vies en choreografie van Okke Braaksma een prachtige opening. Met dank aan alle mensen voor de uitvoering.  

                                                                                                                    14 maart 2019

voorkant-boekje_61463e.jpg
Kinderpostzegels-218x174.jpg
bottom of page