top of page
'Why should it be easy?'
3ba87e1906163265a3801bffd8412de7.jpg

...hield Madonna haar kijkers voor in een documentaire over haar World Tour van 2012. Tot haar grote ergernis sloten tijdens de repetities zang en dans niet tot goed op elkaar aan. Madonna gaf niet op. Ze haalde het uiterste uit haar artiesten en zichzelf en jawel, tijdens de liveshows zag de scene er gelikt uit. Niemand in het publiek wist hoeveel gevloek en getier aan het overdonderend effect van de opening van de show vooraf was gegaan.

Ik moest aan dit moment denken bij het lezen van de reacties op mijn roman ‘Paula – Liefde en Vergelding.’ Een verhaal over een jonge vrouw die net als Madonna de top wilde bereiken, maar daarin niet slaagde. De complimenten nam ik dankbaar in ontvangst. Fijn dat deze lezers de moeite namen om een reactie te schrijven. Je weet dat je nooit iedereen tevreden kunt stellen en het is wachten op een kritische noot. Daar moet je tegen kunnen. Hij kwam. De lezer begreep de bedoeling van ‘Paula’ maar waren al die opties voor een verklaring van de dood van Paula wel nodig? Kon het niet eenvoudiger? Kijk, zo’n zin gaat zich in je brein nestelen. Je drukt hem eerst weg, maar dat helpt niet.

Waarschijnlijk maakte de lezer een opmerking over de compositie, maar ik maakte in mijn denken een andere afslag. Voor mij werd het een trigger om door te denken over de vraag waarom het oplossen van het probleem van huiselijk geweld nooit ‘easy’ is. Het kost de slachtoffers vaak jaren om te erkennen dat de problemen groot zijn en even zoveel tijd om de wonden te helen. Dat is de gelaagdheid die ik in ‘Paula’ wilde aanbrengen. Helaas is dat is geen ‘easy’ verhaal.

Was dat wel wat Madonna bedoelde? Wilde ze zeggen dat het kiezen van een moeilijke weg, je grenzen opzoeken en daar energie uit halen, je uiteindelijk verder brengt? Zie niet tegen dat gevecht op! Het punt is dat je die waarheid pas inziet als het resultaat staat. Je kunt het alleen niet maken om deze levensvisie plompverloren aan de slachtoffers van huiselijk geweld voor te houden als ze een nieuw leven willen opbouwen. Het is al een topprestatie dat ze besloten uit de spiraal van geweld te stappen. Ook dat was niet ‘easy.’ Ik vroeg me tijdens mijn gemijmer af welk lied Madonna deze vrouwen toe zou willen zingen om ze te helpen krachtig in het leven te staan:  ‘Express yourself?’

bottom of page